RAKAN BARUKU DI IPG


PPISMP 1A BAHASA MELAYU PENDIDIKAN RENDAH (SK)
INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU


INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS BAHASA MELAYU



20 Jun 2011..tarikh keramat aku mendaftar kat IPGBM nie,huhu...awal pagi lagi aku dah tiba..seawal pukul 6 pagi..meskipun pendaftaran bermula jam 8 pagi,maklumlah..aku kan orang dagang kat Kuala Lumpur nie..tu lha yang turun awal tu..takut sesat..kalau awal boleh cari lagi tempat tu..ewm..nak cerita pasal pendaftaran..jam 8 pagi...semua pelajar dijemput untuk menikmati sarapan pagi,huhu..aku memang lapar ketika itu..bangun-bangun je terus turun dari hotel..tak sarapan pun...huh,memang seperti "Pucuk dicinta,ulam mendatang"...kami pun makan..setelah semua selesai makan sesi pendaftaran pun bermula...sebaik saja pengumuman pendaftaran dibuka,aku orang yang pertama mendaftar untuk kelas jurusan Bahasa Melayu Pendidikan Rendah (SK) di hadapan tutor merangkap mentor kelas Bahasa melayu PPISMP semester 1 Dr. Sabri..macam tak kenal ngn aku..masa sekolah dulukan aku always nak jd yang pertama...so,kat IPG nie aku pun nak lha jugak..aku simpan azam nak jadi pelajar terbaik lha kat sini...haha,mudah-mudahan,insyaallah...ha,nie nak cerita pulak pasal Minggu Pengurusan Pelajar Baharu (MPPB) atau paling koman pun minggu orientasi lha,nak cerita nie..uii,,senior punya lah garang..macam nak makan orang..tu lha yang kami lalui selama 4 hari...memang beban lha sikit tugasan tu...tapi yang best nya JPP nie...depa dok belakon ja minggu tu....ketulahan..mereka siap dok buat birthday surprise kat org..ada kha patut depa cakap ada 12orang yang akan dibuang disebabkan memalsukan dokumen,mane tak menangis budak tu..dah lha dihalau...dah lepas mereka di halau tu baru lah mereka pakat dengan kita org suruh nyayi lagu selamat hari jadi bila mereka dijemput masuk ke dalam dewan semula,,,haha,memang seronok..kenakan orang,macam Wakenabeb...haha,lastly cerita pasal majlis penutupan rasmi,aku disuruh jadi pengerusi majlis...huhu,dah tu berpasangan pulak dengan Syahirah budak sabah...hehe,besa lha..kalau dh jd macam tu..cnfrm jd glamour..suma orang tengok tu..huhu...ok2..takat nie je lha nak kongsi..btw...AKU HAPPY DI IPG KAMPUS BAHASA MELAYU...harap aku dapat capai cita-cita aku dan dapat membahagiakan kekasihku seperti yang ku janjikan padanya..:D,

barangan IPGKBM

kontrak dengan kerajaan Malaysia

tengah mendengar ceramah

LDK bersama PRS

kantin IPGKBM

LDK bersama PRS

asrama lelaki IPGKBM
Kolej Kediaman Dato Razali Ismail

medium multimedia untuk orientasi
(laptop dell yang ada sticker HAK KERAJAAN MALAYSIA)

raptai majlis penutupan

pusat sumber IPGKBM

pusat sumber IPGKBM


KETIBAAN DI KUALA LUMPUR

Jam 2015 18 Jun 2011,penerbanganku AK5193 selamat mendarat di Terminal LCCT KLIA.Aku melangkah gembira keluar dari pesawat Airbus A320.Dalam hati berkata...fuhhh....hebat KL nie...maklumlah,first time datang sini..hehe,dah tu terus berjalan ke bangunan terminal untuk menunggu dan menuntut bagasi,bak dijadikan cerita,bertemu pula dengan rakan PLKN ku Shelly Awing.Dia pun nak mendaftar ke IPG juga,tapi kat perak lha..hehe,sempat lah berbual ssebentar dalam masa 5 minit begitu...dah tu dia pun pergi,dia nak meneruskan perjalanannya ke Perak.Aku pun menunggu bagasiku.Tiba-tiba handphone ku berdering...ku lihat screen nya,tertera nama "UMI AEN",huhu..aku menyahut panggilan itu dengan tenang...maklumlah,bercakap dengan bakal mak mertua...hehe,:D,dah tu..sesudah selesai mengambil bagasi...aku pun meneruskan perjalanan menuju ke KL Sentral menggunakan bas.Huhu..bas kat sini memang beza dengan bas kat sarawak sana...speed bukan main..bayangkan..bas sini jalan 120...130...huhhuu..sarawak sana jalan just 80..90..jeh..memang terselahlah kemajuan jaringan jalan raya kat sini...hehe,tu lha bak kata pepatah..."Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri".Okey lha setakat nie je lha aku nak kongsi...kalau dah tinggal sini nanti,ada lha yang lain yang akan ku kongsi..hehe,btw,this is great experience,bak kata pepatah melayu...jauh perjalanan luas permandangan,hehe...aku datang sini pun nak menimba ilmu...hehe,so harap aku dapat menyesuaikan diri disini dan dapat mendapatkan ilmu yang ku inginkan itu.ewm...sekian,...:D


KETIBAAN DI LCCT KLIA

SEBELUM BERLEPAS DARI LAPANGAN TERBANG SIBU





BUTTERFLY PERFUME


BUTTERFLY...perfume inilah yang digunakan oleh kekasih hatiku,katanya dia mula menggunakannya seawal darjah 5 lagi.Dia memang peminat setia kepada perfume ini,huhu..lagipun bau perfume ini pun sedap,soft je..aku pun turut terpikat dengan bau perfumu ini,mana tak nya..masa sekolah dulu memang hari-hari aku menghidu bau perfume ini...maklumlah couple sehati sejiwa..bersama dimana saja.haha...sekarang nie dah berjauhan,memang terasa lha kerinduan kepadanya,,jadi perfume inilah sebagai penawarnya...tambahan pula aku pernah menghadiahkan perfume ini kepadanya,masih ku ingat ayat yang ku lafazkan semasa aku menghulurkannya kepada dia,"sayang..setiap kali kitak pake perfume tok,ingat kat kamek key.."huhu..it's memorable to me...hope she will never forget me,as long she use the perfume...:D,huu..okey lha..that's all,sekian story pasal perfume nie.,,:)

GOOD BYE SARAWAK...WELCOME KUALA LUMPUR


18 JUN 2011...aku terbang ke KUALA LUMPUR untuk menyambung pelajaran dalam PROGRAM PERSEDIAAN IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN dalam bidang BAHASA MELAYU PENDIDIKAN RENDAH (SK).Actually aku sekarang nie umpama dalam  DUKA DALAM SUKA...mana tidaknya..pemergiaan ku ini adalah untuk mencapai cita-citaku yang telah diidam-idamkan sejak di bangku sekolah lagi,aku memang cukup gembira...namun,ada juga dukanya..aku terpaksa meninggalkan keluarga,meninggalkan cinta...meninggalkan ibu pertiwi tanah tumpah darah..huhu,sedih dibuatnya..tapi tak apa,demi masa depan right???pergi je lah..bukan lama pun..5 nanti kalau balik confirm senang..lagipun mak die pun dah cakap..kalau nak anak die..kerja dulu.tu lha buat aku bersemangat jugak nak pergi,tapi kesedihan tu memang tak dapat dinafikan lah...entah macam mana lha kat sana nati...haha,tapi,kalau ikut pengalaman aku yang dah banyak merantau nie..aku cepat menyesuaikan diri..harap-harap kat IPG nie pun serupa gitu lah..haha,okey..aku tak nak sedih2 lagi...aku nak happy...aku bukan pergi mati pun..pergi belajarkan..jadi tak payah lha nak susah..ayoh.....let's say WELCOME KUALA LUMPUR...GOOD BYE SARAWAK...5 tahun lagi kita jumpa k...haha,,and to my love,kamek akan pegang janji kita..mek janji mek xkan carik lain cnun..kamek sayang kitak,,,mek kan salu merindui kitak..:) ILOVEYOU CYG...ok lha..setakat nie saja lha..aku nak check dan packing barang aku,,harap-harap aku selamat tiba di sana key..doa-doa kan untuk saya key..lastly..I LOVE SARAWAK...and BYE my dear NUR_AIN RAMATULLAH...:D,sekian...

IBU PERTIWI TANAH TUMPAH DARAH

GOOD BYE SARAWAK

WELCOME KUALA LUMPUR

IPG KAMPUS LEMBAH PANTAI



video
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...